dijous, 2 d’octubre del 2008

Peus untikesken!

Ahir a la nit va passar un fet darrerament bastant inusual. Vaig arribar a casa tard i cansat (això no és el fet inusual) la qüestió és que amb la Glo vam posar la tele per empassar-nos el primer que trobéssim i TATXAAAAAN!! quelcom interessant i a més a TV3(que últimament...)!!!
Resulta que van fer una nova edició d'un programa que havien fet fa pocs anys i que es diu "Històries de Catalunya". En aquest cas es tractava de viatjar (en el temps) fins a trobar els orígens de Catalunya o dit d'una altra forma a fins a les primeres civilitzacions que van habitar per aquestes contrades (ja sabeu íbers, grecs i romans).
El programa no tindria més interès que el de la pura curiositat històrica que tots tenim, si no fos perquè va aportar coneixement a un fet curiós de per si sol, els tipus de peu!
Resulta que hi ha diferents tipus i que a més representen aquestes primeres civilitzacions. Els teniu a la imatge de baix:
- El primer és el peu romà o egipci i el té el 62% de la població, es caracteritza perquè el dit gros és el més llarg i els altres es van escurçant successivament.
- El tercer és el peu grec, el té l'11% de la població i es caracteritza per tenir el segon dit més llarg que el dit gros! Curiós.

I ara direu "T'has deixat el segooon!!", evidenment ho he fet expressament, el segon és característic perquè té els primers dits més o menys tots de la mateixa allargada i això al programa de TV3 ho interpretaven potser com el peu indika.

I el millor de tot.... el meu peu és ..... UNTIKESKEN!!!!!
Que en la llengua dels íbers de l'empordà volia dir DELS INDIKES!!!!!

Així que en un dia llarg i cansat, me'n vaig poder anar a dormir ben orgullós i plè d'ufana dels meus magnífics peus indiquetes (que m'havien portat i aguantat tot el dia amunt i avall).

3 comentaris:

Glòria Puigdevall ha dit...

felicitats pel teu peu indiketa!

Anònim ha dit...

Eis! feia temps que no entrava per aquí i veig que has tornat a activar-lo!
Si vols jo hi entenc una mica del tema i tho explico un dia ja que la forma del peu no depen ben bé de la llargada real dels dits sinó del que s'anomena formula metatarsal, és a dir, de la llargada dels metatarsians, que son els osos que "comuniquen" els dits amb la part central del peu. El més habitual de formes de peu és el peu egipcí; però quant es troba un primer meta curt començen els problemes (tipus 3 del teu post) ja que es deambula amb una certa dificultat i amb compensasions biomecàniques!

Ens veiem! Salut!

Ernest R. ha dit...

Ok Jordi!
També he sentit a dir que les persones amb el peu grec tenen problemes amb el calçat ja que el segon dit els toca a la punta i el gros no i això pot ser un bon problema!