dimarts, 22 de febrer del 2011

Pruner de Sant Joan

Aquest és un repte familiar que durava i encara durarà un cert temps. El meu pare i el meu avi sempre m'han cantat les excel·lències de les "prunes de Sant Joan" una classe d'aquest fruit més o menys autòctona o present fa uns anys per a aquestes contrades.
Per aquest motiu ja feia temps que entre tots buscàvem pels vivers i jardiners d'arreu a veure si en podíem comprar algun plançó d'aquests més crescudes per tenir-ne i no hi havia pas hagut sort fins ara. Enlloc en tenien o fins i tot ni n'havien sentit a parlar.
Però resulta que per aquelles casualitats de la vida en teníem més a prop del que ens pensàvem!  Al pati de la casa dels avis de Castelló n'hi ha un! Aquesta setmana passada (2a de febrer) hem arrencat diversos rebrots amb arrel de l'arbre de Castelló i els hem plantat en diverses situacions, a cada casa, a terra, en testos... el que està per veure és quants en viuran i d'aquests quants floriran i faran fruit, esperem que no siguin bords!!

Per exemplificar la raresa d'aquesta espècie cal dir que a internet pràcticament no hi he trobat referències i per descomptat ni rastre de si es tracta d'una subespècie o una varietat ni tampoc imatges. En el futur intentaré penjar-les jo mateix.

Pruner de Sant Joan (Prunus domestica subsp. ?)
Es tracta d'un arbre fruiter de la família dels pruners. Es caracteritza per ser una espècie de fructificació primerenca, d'aquí deu venir el seu nom. Els fruits, les prunes, són de color verd groguenc i de la mida i la forma d'una ametlla, és a dir, més allargada que esfèrica i força petitones.


Següent repte: préssecs de vinya