dijous, 3 de gener del 2008

Civilització?

De forma real però injusta el nostre país és famós per una part del seu territori que no pas per el seu conjunt, les nostres costes són famoses arreu. Es tracta d'una perla que ja fa temps que explotem però que no cuidem prou. Fins ara ha primat el treure'n un benefici d'aquest LÍMIT territorial i no hem tingut en compte els pròpis límits de l'espai.

Urbanitzar la costa sense límits? Això, no cal ser cap llumeneres per veure que ni té futur ni gaire present. Les nostres costes tenen un valor intrínsec que no podem posar al mercat i ni tan sols permetre que s'intenti fer.

D'altra banda si les coses només s'acabéssin aquí encara salvaríem una part del país. Malauradament altres actuacions estan posant al punt de mira el "rerepaís" que encara conservem prou verge. Cal permetre a les zones d'interior el mateix model de creixement que s'ha dut a terme a la costa des dels anys 60? Cal primar a tot el territori el creixement únicament econòmic?

Jo dic que no. Cal tenir evidentment en compte el creixement econòmic alhora que el social i l'ecològic (integrants del Desenvolupament Sostenible), per garantir el nostre benestar actual i futur. El DS és l'únic camí cap a un horitzó comú a tota la humanitat, la civilització. Sovint tendim a pensar que ja hem assolit aquesta meta però no és més que un horitzó que canvia sempre, a cada pas és més endavant o més endarrere.